VampyrSystrarna

Direktlänk till inlägg 4 augusti 2012

Jack the ripper

Av Sandra och Johanna - 4 augusti 2012 21:49

   Mitt favorit land i hela världen är ENGLAND! En av de coola grejerna med ENGLAND är en gammal historia om en man som kallades Jack the ripper ingen vet om det är sant att han fanns eller om det bara är en historia det är ett mysterium... men jag ska iallafall skriva om historen om honom.


Jack Uppskäraren (engelska: Jack the Ripper), var en eller möjligtvis flera seriemördare  som mellan augusti och november 1888 mördade ett antal kvinnor som nattetid försörjde sig på prostitution i East End, London. Polisen löste aldrig officiellt fallen. Antalet offer som Jack Uppskäraren mördade är okänt.

Jack Uppskärarens identitet är en klassisk mordgåta, och det enda man med säkerhet vet om honom är att det var en mansperson, och enligt vittnen, klädd i skärmmössa och sjömansrock. Troligtvis hade han även kunskaper i anatomi, även om det antagligen varit tillräckligt med de handlag som exempelvis en slaktare eller en styckare på slakteri är i besittning av. Nutida spekulationer om vem han kan tänkas vara stannar vid just spekulationer. Det finns ett antal lösningar till gåtan: Somliga menar att det var en amerikansk kirurg. En teori hävdar är att det var en advokat som begick självmord samtidigt som mordvågen upphörde. Polisen hade mängder av misstänkta och hundratals personer som togs in till förhör, men lyckades inte binda någon av dem till brotten. Den allmänna uppfattningen (som styrks vid genomläsningen av interna polisrapporter) är att Scotland Yard - trots en mängd vitt skilda förslag levererade långt senare av en del högre polisbefäl som Sir Robert Anderson, Donald Sutherland Swanson, Frederick George Abberline, Sir Melville Macnaghten med flera - inte kände till mördarens identitet, vilket också erkändes öppet av en del andra befäl.

Var hon Jack the Ripper?

Storbritanniens mest beryktade mördare kan ha varit en kvinna

Fem kvinnor blev brutalt mördade.

Hela tiden har man utgått från att mördaren var en man.

En man som kallade sig Jack the Ripper.

Men i själv verket var mördaren en kvinna.

Det hävdar författaren John Morris i en bok om Storbritanniens mest beryktade mördare.

– Det råder inga som helst tvivel om att the Ripper var en kvinna. Men eftersom alla har utgått från att mördaren var en man, har alla bevis som pekar på en kvinna ignorerats, säger författaren till Birmingham Mail.


Bestialiska mord

Platsen: Whitechapel i östra London hösten 1888. En stadsdel som vid tiden bebos av en extremt fattig underklass.

Fem kvinnor har under kort tid blivit mördade. Det handlar om bestialiska mord. Mord som blir mycket uppmärksammade av dåtidens journalister.

När ”Central News Agency” får ta emot ett brev från en avsändare som kallar sig Jack the Ripper föds legenden.


En mystisk man

Seriemördaren som blev Storbritanniens mest beryktade mördare attackerar enbart prostituerade kvinnor. Fem offer kan med säkerhet knytas till mördaren, men man misstänker att det kan röra sig om fler brott.

Morden är brutala. Livmodern har i vissa fall skurits ut ur kroppen. Man utgår från att mördaren är en man och vittnen uppger sig ha sett en mystisk mansgestalt.


"Överväldigande bevis"

Men nu kommer en bok som ställer teorin om den manlige seriemördaren på ända. Det är den tidigare advokaten John Morris från Wicklow, Irland som i nya boken "Jack The Ripper: The Hand Of A Woman" hävdar att mördaren i själva verket var en kvinna.

– Bevisen som talar för att det ska ha varit en kvinnlig mördare är överväldigande. Men olyckligtvis går det inte hem på vissa håll, eftersom en sådan teori går stick i stäv med långt hållna övertygelser, säger John Morris till tidningen Birmingham Mail.


Fick aldrig egna barn

John Morris tror sig till och med veta vem denna kvinnliga seriemördare var.

En kvinna vid namn Lizzie Williams, född den 7 februari 1850. Hon var gift med drottning Victorias läkare Sir John Williams, en man som många experter har sett som en huvudmisstänkt. Efter morden lämnade han huvudstaden och bildade National Library for Wales i Aberystwyth.

Enligt Morris kunde Lizze inte få egna barn, vilket ska ha lett till att hon tog hämnd på kvinnor som kunde få barn.

Att livmodern i tre av fallen hade skurits ut ur de döda kvinnornas kroppar, är något som John Morris tar upp.

– Hennes önskan att få ha den efterlängtade kroppsdelen i sin ägo var överväldigande.


Starkt motiv

Enligt John Moris hade Lizzie Williams ett soklart motiv när det gällde Mary Kelly. Lizzies make Sir John som drev abortkliniker i Whitechapel ska ha haft en kärleksaffär med Mary Kelly.

– Det finns mängder med spridda ledtrådar kring brotten som var för sig kan verka vara betydelselösa men tillsammans pekar dem på en kvinnlig mördare.

Snart efter den bestialiska mordvågen, drabbades Lizzie av ett nervöst sammanbrott. 1912 avled hon i cancer. Hon hade då aldrig blivit förhörd av polisen angående morden.


Saker som John Morris anser pekar på en kvinnlig mördare:

  Ingen kvinnorna blev sexuellt utnyttjade.

 Personliga tillhörigheter lades ut vid offret Annie Chapmans fötter "på ett typsikt kvinnligt sätt" enligt rapporter i dåtida tidningar.

 Tre små knappar från en kvinnas känga påträffades i blod nära offret Catherine Eddowes.

 Rester efter kvinnokläder, en cape, kjol och hatt, påträffades i askorna i offret Mary Kellys spis. Kläder som hon aldrig setts bära.

Tragiskt öde för svenskan som blev offer för - Jack Uppskäraren. På engelska Jack the Ripper, var en eller troligtvis flera (enligt en teori) seriemördare som mellan augusti och november 1888 mördade ett antal kvinnor som nattetid försörjde sig på prostitution i East End, London.



 

Elisabeth, bilden ska föreställa henne år 1872 



Och märkligt nog så var en av Jacks offer - svenska. Fakta om henne: Elizabeth Stride, född Elisabeth Gustafsdotter, född 27 november 1843 i Torslanda, där hon växte upp i bondbyn Stora Tumlehed (idag Hisingen), utanför Göteborg, död 30 september 1888 i London. Hon antas vara det tredje offret och enda svenskan bland offren av Jack Uppskäraren. Stride var dotter till Gustaf Ericsson och Beata Carlsdotter. Som tonåring var hon tjänstepiga i Majorna (jag har sett platsen idag även om bebyggelsen skiftat).1865 var hon en registrerad prostituerad (i polisens register som hora i Haga) i Göteborg och födde också senare en dödfödd flicka den 21 april 1865.


Detta föreföll märkligt då Stride kom från en, för tiden, medelklassfamilj utan större ekonomiska problem. Detta skilde också Elizabeth från de andra offren. Jag har läst att hon drabbades av olycklig kärlek och att hon blev lurad av en man här i Göteborg, där hon även skulle ha jobbat som någon form av hemhjälp. Jag ser prostitutionen som hennes enda sätt att överleva.


1867 flyttade Elizabeth till London i England av okänd anledning; min version är att det var en man som gav henne "fagra löften" och senare övergav henne. Andra menar att hon hade fått jobb som hushållerska (piga) hos en familj. 7 mars 1867 gifte sig Elizabeth med John Thomas Stride, en tretton år äldre byggnadsarbetare i London och paret skaffade ett eget boende tillsammans i östra London. I mars 1877 hade dock paret separerat och Stride hade lämnat John. Paret gjorde ett nytt försök 1881, men separerade åter igen innan årets slut. John Stride avled 24 oktober 1884. Klart är att hon var tvungen försörja sig som "gatflicka".


Elizabeth "Long Liz" mördades natten för dubbelmorden i Uppskärarmålet. "Långa Liz" var enligt mina beräkningar 1,57 m lång, mörkbrunt hår och gråskimrande ögon. Tillsammans med Catherine Eddowes (som mördades 45 minuter efter Elizabeth) blev Stride offer nummer tre och - fyra. Elizabeths kropp hittades 01.00 lokal tid den 30 september 1888 i Dutfield's Yard vid Berner Street i Whitechapel. Hennes strupe hade blivit avskuren, men inga andra spår av hugg hade hittats på kroppen.



Platsen man fann Elisabeth på ska vara till höger, i en gränd nedanför cirkeln på väggen.


Så sent som på 1880-talet trodde man på fullt allvar att en människa som dött bevarade sitt sista synintryck i ögonen. Under jakten på Jack the Ripper beordrades obducenten Sir Samuel Brighouse att göra ett försök att ta ett fotografi genom ett av offrens ena öga. Förhoppningen var att alltså att man då skulle få en bild av Jack.


Uppe i nordväst fanns de ökända kvarteren mellan Commercial Street och Brick Lane. Inte minst gatan Flower and Dean Street hade extremt dåligt rykte. ”Kanske den otäckaste och farligaste gatan i hela staden”, menade författaren James Greenwood 1883 och syftade på de billiga krogar och undermåliga natthärbärgen för prostituerade och fattiga som fanns i området. Det var också här som svenskan Elizabeth Stride tillbringade sin sista eftermiddag i livet med att städa åt hyresvärdinnan Elizabeth Tanner och Stride fick six pence för besväret.


Detta fick vissa Jack Uppskäraren-teoretiker att tro att Stride egentligen inte var ett av Jacks offer. Vissa tror att Elizabeth föll offer för Michael Kidney, en man hon hade träffat året innan mordet, som hon också hade anmält för misshandel i april 1887 utan att det gått vidare till domstol. Andra uppgifter talande om att Stride hade attackerats av två män runt 23.45 kvällen för mordet, men inga bevis för detta faktum har tagits fram.


Det finns inget som tyder på att Elizabeth hade någon ytterligare kontakt med sina föräldrar hemma i Sverige efter att hon anlände till London. Det är också osäkert om Elizabeth Strides föräldrar och släkt ens visste om att hon hade mördats och blivit begraven.


Elizabeth Stride begravdes den 6 oktober 1888 i Östra Londons kyrkogård, platsen och gravstenen finns kvar än idag på bild här). Den enda hon hade regelbunden kontakt med var skåningen Sven Olsson som var kantor i Svenska kyrkan i London. Han var också den som identifierade henne på bårhuset.



Vid efterforskningar har man funnit tolv svenska släktingar till Elizabeth. Två bröder och en äldre syster har man lyckats spåra anhöriga till.


Vem var mördaren? Polisen löste aldrig officiellt fallen. Antalet offer som Jack Uppskäraren mördade är okänt. Jack Uppskärarens identitet är en klassisk mordgåta, och det enda man med säkerhet vet om honom är att det var en mansperson, och enligt vittnen, klädd i skärmmössa och sjömansrock. Troligtvis hade han även kunskaper i anatomi, även om det antagligen varit tillräckligt med de handlag som ex. en slaktare eller en styckare på slakteri är i besittning av.


Det finns otaliga böcker och litteratur om Jack och morden, även ett flertal filmer. Jag läste boken om Elisabeth främst, av Birgitta Leufstadius, journalist (utg. - 94), mycket bra och intressanta spekulationer.




De är ett stor mysterium om det var en kvinna eller en man! Den frågan kommer vi nog alldrig få svar på.







Källa:http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14800449.ab

http://blogg.passagen.se/survivor_in_life/entry/jack_the_ripper_m%C3%B6rdade_fem

http://sv.wikipedia.org/wiki/Jack_Uppsk%C3%A4raren

/ Tova



 
 
FuuFilms

FuuFilms

4 augusti 2012 23:59

*skriker som en liten tjej* AWSOME!! Awsome att någon annan också är intreserad av Jack the ripper :D jag tycker det är jätte coolt att läsa om, är speciellt intreserad i "From Hell" brevet som blev skickad till polisen när morden höll på.

http://TeamFuuFims.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra och Johanna - 24 april 2013 15:43


Hej som ni märkt bloggar jag inte längre här utan jag har fått nya intressen och skaffa två nya bloggar och är väldigt aktiv på twitter, facebook och tumblr. Jag kommer bara att göra inlägg här om det t.ex har hänt något stort inom Vampire Academy el...

Av Sandra och Johanna - 25 mars 2013 19:04

förlåt! har tagit en väldigt lång paus från bloggandet, men har verkligen inte kännt nån ork. Kommer  börja blogga igen snart!!! vet att jag sagt de förr! men nu lovar jag!  ...

Av Sandra och Johanna - 1 mars 2013 16:55

 på 90-talet

Av Sandra och Johanna - 1 mars 2013 16:50

Hon är stenrik, vacker och otroligt talangfull... Men de brittiska männen verkar ha minst sagt tvivelaktiga resonemang när det kommer till kvinnor. Enligt en ny, stor omröstning som utser världens osexigaste kvinnor knep KStew förstaplatsen! Menkin...

Av Sandra och Johanna - 1 mars 2013 16:42

Vi blev alla väldigt förvånade när Kristen Stewart dök upp på Oscarsgalans röda matta med kryckor. Folk skrattade lite smått åt det och kallade det "årets accessoar", men vi var riktigt oroade över vad som hänt stjärnan. Själv pratade hon inte om det...

Vill du börja blogga här?

 

Change language

Ska ni se TVD i svensk eller amerikansk takt?
 Svensk
 Amerikansk
 Båda

Presentation


Hej och välkomna till vår blogg vi heter Sandra och Johanna, vi är inte aktiva längre men svarar på kommentarer och frågor. Kolla gärna bland våra inlägg eller hitta en aktiv blogg bland våra affiliates! Kram!

Kommande Avsitt

Se alla avsnitt med svensk text på www.swefilmer.com
Avsnitten kommer vanligtvis på fredagskvällar eller lördagar upp på swefilmer.

Nyheter!

 
 
  Hidden

   

Fråga oss

71 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7
8
9
10
11
12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Kategorier

Förra året

Top Affiliates

 

Affiliates/Länkbyten

Nedräkningar



Skapa flashcards